

Ik zou zeggen: tijd om de Italiaanse toer op te gaan.
Volgend jaar in juli zullen we trouwens mogen proeven van de lekkere Toscaanse keuken n.a.v. de trouw van onzen Luk en onze Cindy.
Kwestie van een beetje "in de draai" te komen met die nieuwe woordenschat, serveer ik hieronder een recept van osso buco.
De laatste keer dat ik dit voorschotelde aan onze gasten, had ik champagnerisotto gemaakt. Iedereen was unaniem dat het lekker smaakte ...
Osso buco à la milanese met gremolata
Voor 4 personen :
· 4 kalfsschenkels
· Groenten: 2 x wit van prei + 1 tak bleekselder + 2 grote wortels + 1 grote ajuin + 2 sjalotten + 4 teentjes look : allemaal in brunoise gesneden !
· ½ kg gepelde tomaten in blik (in stukjes) of 10 tomaten (geconcasseerd)
· 4 eetlepels tomatenpuree
· 1 eetlepel ketchup
· Sap van 1 sinaasappel
· Zeste van 1 sinaasappel
· 2 glazen witte wijn
· 1 liter rundsbouillon
· 4 eetlepels balsamicoazijn
· 5 eetlepels olijfolie
· Bloem
· Peper en zout
· Tijm, laurier, peterselie, basilicum
· Topping : 3 eetlepels peterselie + 2 tenen look + schil van 1 citroen (zonder het wit) : alles goed mixen tot het goed strooibaar is
Bereiding :
Kerf de buitenste rand van het vlees even in met een scherp mes om kromtrekken tijdens het braden te voorkomen.
Kruid het vlees met peper en zout en wentel in de bloem.
Bak het vlees bruin langs alle zijden (4 min. Per zijde)
Houd het vlees apart.
Stoof in een ander pan de groenten (prei + bleekselder + wortels + ajuin + sjalotten + look) gedurende +- 15 minuten.
Schik het vlees op de aangestoofde groentjes.
Voeg tomaten, tomatenpuree, ketchup, tijm, laurier, balsamicoazijn, bouillon toe.
Laat opkoken.
Voeg zeste van de sinaasappel + sinaasappelsap toe.
Laat ongeveer 1 h 30 à 2 h garen op een zacht vuurtje.
Voeg zo nodig witte wijn of bouillon toe.
Is de saus te dun, bind dan met 15 g boter en 1 ½ el bloem.
Serveren :
Vlees + saus erover + topping. Garneer met verse basilicum.
Serveer met verse pasta of risotto.
Buon appetito !
Volgend jaar in juli zullen we trouwens mogen proeven van de lekkere Toscaanse keuken n.a.v. de trouw van onzen Luk en onze Cindy.
Kwestie van een beetje "in de draai" te komen met die nieuwe woordenschat, serveer ik hieronder een recept van osso buco.
De laatste keer dat ik dit voorschotelde aan onze gasten, had ik champagnerisotto gemaakt. Iedereen was unaniem dat het lekker smaakte ...
Osso buco à la milanese met gremolata
Voor 4 personen :
· 4 kalfsschenkels
· Groenten: 2 x wit van prei + 1 tak bleekselder + 2 grote wortels + 1 grote ajuin + 2 sjalotten + 4 teentjes look : allemaal in brunoise gesneden !
· ½ kg gepelde tomaten in blik (in stukjes) of 10 tomaten (geconcasseerd)
· 4 eetlepels tomatenpuree
· 1 eetlepel ketchup
· Sap van 1 sinaasappel
· Zeste van 1 sinaasappel
· 2 glazen witte wijn
· 1 liter rundsbouillon
· 4 eetlepels balsamicoazijn
· 5 eetlepels olijfolie
· Bloem
· Peper en zout
· Tijm, laurier, peterselie, basilicum
· Topping : 3 eetlepels peterselie + 2 tenen look + schil van 1 citroen (zonder het wit) : alles goed mixen tot het goed strooibaar is
Bereiding :
Kerf de buitenste rand van het vlees even in met een scherp mes om kromtrekken tijdens het braden te voorkomen.
Kruid het vlees met peper en zout en wentel in de bloem.
Bak het vlees bruin langs alle zijden (4 min. Per zijde)
Houd het vlees apart.
Stoof in een ander pan de groenten (prei + bleekselder + wortels + ajuin + sjalotten + look) gedurende +- 15 minuten.
Schik het vlees op de aangestoofde groentjes.
Voeg tomaten, tomatenpuree, ketchup, tijm, laurier, balsamicoazijn, bouillon toe.
Laat opkoken.
Voeg zeste van de sinaasappel + sinaasappelsap toe.
Laat ongeveer 1 h 30 à 2 h garen op een zacht vuurtje.
Voeg zo nodig witte wijn of bouillon toe.
Is de saus te dun, bind dan met 15 g boter en 1 ½ el bloem.
Serveren :
Vlees + saus erover + topping. Garneer met verse basilicum.
Serveer met verse pasta of risotto.
Buon appetito !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten