maandag 24 november 2008

Vlaamse ovenfrietjes

















Afgelopen zaterdag wilden de kinderen frietjes eten bij de stone-grill.
Ik wilde eens experimenteren en niet steeds een diepvrieszak bovenhalen. Zo gezegd, zo gedaan.
Van mijn zus kreeg ik onlangs een grote zak en doos boordevol gevuld met patatjes.
Enfin het is ongelooflijk wat je allemaal met een patatje kan doen. Vraag het maar eens aan de patatten-kenners ...
De ovenfrietjes waren thuis een mega succes !
Volgende reacties spreken boekdelen : "Mag ik er nog a.u.b. mama?" en "Mmmmm, zóóó lekker !" ....

Vlaamse ovenfrietjes

- ongeveer 1 kilo aardappels (ik heb friet-aardappels genomen)
- olijfolie (een goeie scheut)
- zwarte peper
- 1 eetlepel gemalen komijnzaadjes
- 6 teentjes knoflook, in de pel
- zeezout

Was de aardappels grondig en dep ze droog.
Snij de aardappels in frieten en spoel ze in koud water (dan gaan ze niet aan elkaar plakken!). Dep opnieuw grondig droog.
Meng ze nu in een ovenschaal met een goede scheut olijfolie, de gekneusde teentjes knoflook (druk er eens op met de platte kant van een mes), zwarte peper naar smaak en de gemalen komijnzaadjes (in een vijzel). Je kunt komijn ook in poedervorm kopen.

Meng goed met je handen tot elk frietje een olie-kruidenlaagje heeft.

Zet 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Roer halverwege voorzichtig even om met een houten lepel.
Haal uit de oven en bestrooi met een beetje zeezout.

Variatie : breng eventueel verder op smaak met wat cayennepeper, paprikapoeder of piment d'espelette (een heerlijke, Spaanse pepersoort).

Smakelijk !

1 opmerking:

Anoniem zei

hi hi...........een patattenrecept....We like it ..leve de commerce