donderdag 11 maart 2010

Sushi voor beginners


Sushi voor beginners. Dit was mijn eerste poging om dit Japans hapje klaar te maken(mijn jongste dochter was al zo lang aan het zagen dat ik er eindelijk eens mee begon....).
De zoetzure rijst was héél lekker en het hapje presenteert heel mooi.

Gemakkelijke sushi
Voor 16 stuks :
200 g sushirijst
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
4 verse maatjes
2 eetlepels jenever
Wasabi (pas op : dit is heel pikante Japanse mierikswortelsaus !)
Bosje bieslook (min. 16 sprieten)
Bereiding :
Doe de rijst in een zeef en spoel grondig onder koud stromend water.
Doe de rijst in een kleine pan, schenk er 250 ml water bij en laat 30 min.weken.
Breng de rijst aan de kook; draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten koken.
Draai het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten nawellen.
Til al die tijd het deksel niet op, anders verliest de rijst te veel warmte.
Spreid de warme rijst gelijkmatig over een platte schaal.
Doe de suiker, het zout en de azijn in een kommetje.
Roer tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Sprenkel dit mengsel over de warme rijst en meng met een houten lepel.
Snijd van de maatjes elk 4 mooie stukken van 3 à 3,5 cm lang. Schep ze in een schaal om met de jenever en laat ze even marineren.
Zet een kommetje klaar met lauw water en een scheut rijstazijn : hier kun je steeds je handen doppen om ze schoon te houden terwijl je met de handen de rijst rolt.
Leg de stukjes maatjes hun gladde kant onderaan op het werkvlak en smeer op elk een likje wasabi.
Pak nu telkens een klein beetje van de rijst en maak er eerst een balletje van en vervolgens een langwerpig rolletje van.
Leg er een stukje maatje op. Knoop voorzichtig een sprietje bieslook als een lintje om het haringpakketje. Leg de haringsushi’s op een schaal.

Tip : indien het snel moet gaan, kan je de bieslook ook weglaten en gewoon een toefje peterselie op de vis leggen.
Tip : met een overschotje van de rijst heb ik er ook een paar gemaakt met gerookte zalm.

Geen opmerkingen: