maandag 15 maart 2010

Sashimi

Op internet vond ik een mega lekker recept voor sashimi. Zaterdag heb ik het uitgeprobeerd en het was heel lekker. Het krokante laagje zorgde voor een verrassing in de mond.


Tempura maken was voor mij nieuw. In feite was het poepsimpel. Met de juiste ingrediënten was het een fluitje van een cent. Ik heb het paneerlaagje een beetje aangepast volgens het recept dat ik gevonden had. Noem het een afwijking van mij dat ik nooit tot op de letter een recept wil volgen. Mijn geheim paneerlaagje bestond uit een combinatie van panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Carrefour) en gemixte kroepoek !

Ik ben begonnen met het koken van mijn sushi rijst. In een vorig recept heb ik daar al uitvoerig over geschreven hoe je juist te werk moet gaan. Nadien heb ik de saus gemaakt. Tenslotte ben ik begonnen met de sashimi. Eenmaal de voorbereiding achter de rug was, heb ik mijn frietpot aangezet .....

Sashimi

Saus :
1 sjalot
4 cm verse gemberwortel
olie (ik heb wokolie gebruikt)
1 glas witte wijn
sap van 1 limoen
1 dl room
100 g boter
3 el zoete chilisaus
½ el wasabipasta
6 el sojasaus

Tempura : 100 gram gezeefde bloem + 50 gram maïszetmeel + 1 ei + 200 ml ijskoud water + 3 eetlepels gemalen ijs

Sushi :
8 el gekookte sushirijst (zie basisrecept sushirijst koken)
2 velletjes nori (gedroogd Japans zeewier; verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
30 g rucola
300 g verse tonijn
panko (Japans broodkruim) + 1 zakje kroepoek (gemixt tot pulp)

Pel en snipper de sjalot. Schil en rasp de gemberwortel. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de sjalot. Voeg gember, witte wijn en limoensap toe en laat tot ongeveer de helft inkoken.
Voeg de slagroom toe en laat ook tot ongeveer de helft inkoken. Zet de saus van het vuur en roer blokjes boter door de saus totdat deze helemaal zijn opgenomen.
Zeef de saus. Breng op smaak met chilisaus, wasabipasta en sojasaus.

Bereid het tempurabeslag : Maak dit ijskoud beslag door het ei met het water te mengen en waarna je de bloem en maïszetmeel er voorzichtig door mengt. Werk af met het gemalen ijs erdoor te mengen. Zet het in de koelkast tot je het nodig hebt.

Leg een vel nori op een bamboematje en beleg het voor tweederde met rucola. Snijd de tonijn in 2 lange repen (net zo lang als het vel nori) en leg een reep aan de onderzijde op de rucola.
Leg aan de bovenzijde van het vel boven de rucola een reepje gekookte sushirijst (dit dient als "plakrandje").
Rol het norivel vanaf de tonijnkant op en druk stevig aan. Verwijder het bamboematje. Maak de tweede rol op dezelfde manier.
Verwarm de saus, maar laat hem niet meer koken (Als je de saus per ongeluk toch laat koken, kan de boter gaan schiften. Giet er dan een scheutje koude slagroom bij en roer goed met een garde tot de saus weer glad is).
Verhit de olie tot 180°C. Doe 1 deel panko en 1 deel gemixte kroepoek tesamen in een schaal.
Haal de rollen door het tempurabeslag en rol ze vervolgens door de panko-kroepmengeling.
Frituur de rollen ca 1 minuut in de hete olie zodat de buitenkant mooi goudgeel en knapperig is en de tonijn van binnen nog rauw is.
Snijd de rollen in plakjes en leg ze in de warme saus.

Ittadakimasu ! (Smakelijk in het Japans)

1 opmerking:

Luk zei

Njammieeeeee! Sushi & consoorten... dat gaat er bij deze vleesverlater altijd wel in.