woensdag 2 december 2009

Gekonfijte zalm



Decembermaand - feestmaand. Feesttip? We zullen er eens aan beginnen c'est.
Dit is een "langzaam-aan-gerechtje". Reken zeker een uur vooraleer je aan tafel kunt. De techniek die hier gebruikt wordt is konfijten. Op deze manier wordt de vis langzaam gaar bij een temperatuur die niet boven de 90° Celsius komt. In het Frans : confit.

Gekonfijte zalm

Ingrediënten voor 4 personen :
800 gram zalmfilet (reken een beetje meer voor grote eters)
1/2 liter olijfolie
6 teentjes knoflook
1 stuk citroenschil
2 takjes verse rozemarijn + 1 takje dille + 1 takje tijm
1/2 lepel zeezout en enkele peperkorrels

Groenten:
2 rode uien in stukken gesneden
1/2 rode-, 1/2 groene- en 1/2 gele paprika
1/2 courgette + 1/2 aubergine
2 lepels groentenbouillon
peper en zout

Stel de oven in op 70°C. Bestrooi de zalm met grof zeezout. Verhit de olijfolie ongeveer 1 minuut op laag vuur. Voeg dan de knoflook, rozemarijn, dille, tijm, citroenschil, peperkorrels toe en leg de zalm in de olie.

De zalm moet net onder staan. Dek dit af met aluminiumfolie en plaats de zalmschotel in de oven.
Laat het in ongeveer 45 minuten gaar worden.

Reinig ondertussen de groenten en snij ze in stukken. Maak ze klaar in de wok en doe de groentenbouillon over de groenten.
Dien op met aardappeltjes.

Serveren :
De groenten op borden scheppen en de zalm in het midden plaatsen. Het geheel bedruipen met het braadvocht van de groenten.

Versier het bord met een takje verse rozemarijn / dille.
Een glaasje witte Italiaanse wijn van Pinot Grigio (Tenuta Ca'Vescovo - Friuli) past hier uitstekend bij!

2 opmerkingen:

papie en mamie zei

Raar maar waar papie op de blog van Karien ,en papie zegt ammaai ammaai zo een mooie en leerzame blog proficiat zegt papie groetjes van ons .

Anoniem zei

oei ik zie nu dat ik amaai met 2 mmmmm zet sorry kan je dat niet verwijderen ,