Wat is "iever-zwien"?
Overheerlijk met dennenappeltjes of gebakken aardappelblokjes of knolselderpuree.
Je kan er een klassiek wildgarnituurtje bijgeven, zoals een appeltje gevuld met veenbessencompote of gebakken witloof, of stoofpeertjes.
Dat bestaat niet. Als wij het thuis over everzwijn hebben, dan spreken we altijd over iever-zwien... (Ives zwien ?)...
Vorig jaar maakte ik eens everzwijnstoofvlees klaar met zoetekoek (peperkoek), sinaasappelconfituur, sinaasappelsap en wijnazijn volgens een recept van O'cool. Super lekker.
Ik wou deze keer eens experimenteren met andere ingrediënten.
Dit is het geworden :
Een verrassend stukje everzwijn
Voor de marinade : 1 ui + 1 wortel + 1 selderstengel + 4 kruidnagels + 1 laurierblad + 1/2l rode wijn
1kg everzwijnstoofvlees
bakboter
1/2 liter kalfsfond (kan je in de supermarkt kopen bvb.van Lacroix)
2 lepels rozijnen
2 lepels pijnboompitten
1 lepel cacaopoeder
1 tablet geraspte pure chocolade (reken ongeveer 80gr)
2 lepels suiker
0,5 Balsamico azijn
0,5 dl rode wijnazijn
2 el bloem
1 bakje champignons
Marinade: Maak een marinade met de ui, selder, wortel, kruidnagels, laurierblad, en de rode wijn door gewoon de groenten kort op te snijden. Laat het vlees ongeveer een dag & nacht in de marinade rusten.
Haal het vlees uit de marinade en droog heel goed af. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees bruin rondom zodat het een mooi korstje krijgt. Na een paar minuutjes doe je de bloem erbij en laat je het nog efkens doorbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Zeef de marinade en voeg de kalfsfond toe aan de marinade jus. Doe nu zoveel marinade-mengeling in de stoofpot tot het vlees onderstaat en laat rustig zacht koken voor 2,5u.
Doe de rozijnen, pijnboompitten, cacao, geraspte chocolade, suiker, balsamico en rode wijnazijn in een kom. Voeg dit mengsel bij het vlees als het zijn kooktijd nadert en laat nog een 30 minuten zacht inkoken.
Bak de champignons en voeg ze bij het vlees.
Serveer het everzwijn overgoten met de saus. Serveer goed heet.
Overheerlijk met dennenappeltjes of gebakken aardappelblokjes of knolselderpuree.
Je kan er een klassiek wildgarnituurtje bijgeven, zoals een appeltje gevuld met veenbessencompote of gebakken witloof, of stoofpeertjes.
Tip : ik heb 3 kg vlees bereid en de rest in porties ingevroren in de diepvriezer. Ik hoop dat de smaken intact zullen blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten