vrijdag 9 januari 2009

Kalkoen met rode portosaus


Wat is er lekkerder op een winterse dag dan een warm gerechtje?
Onderstaand receptje gaat vooral over het portosausje. Je kan het serveren met vele soorten wild maar ook met kip, .... Voor de vegetariërs zou ik zeggen : probeer het eens met scampi's.

Kalkoen met rode portosaus :
Ingrediënten saus :

2 dl rode Porto
2 eetlepels balsamico-azijn
1 klontje koude boter
ongeveer 2 dl vleesbouillon
Peper & zout
Room naar smaak

Verder : 4 kalkoenlapjes en winterse groentjes

Bereiding:

Start met het bakken van het vlees : kruid het met peper en zout en bak het mooi bruin gedurende 4 minuten aan beide kanten. Laat het vlees niet aanbranden.
Neem het vlees uit de pan en leg op een bord. (De pan nog niet afspoelen want we hebben die braadrestjes nodig voor de saus). Bedek het vlees met aluminiumfolie of houd het warm in de oven.
En nu de saus : Blus de bakpan waarin je het vlees bakte met de bouillon en roer het aanbaksel los met een garde. Voeg hierbij de rode porto en de balsamico-azijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met een klontje ijskoude boter.(Zo gaat de saus mooi blinken).
Als je de saus nog wat dikker wil, dan kan je aandikken met een beetje maïszetmeel of een extra klontje ijskoude boter. Werk af naar keuze, bijvoorbeeld room, ...

Dien op met winterse groentjes bvb. : spruitjes bakken en prikken op een barbecue-stokje. Dit staat heel chique en vrolijk.

Smakelijk !
(Foto : rode porto)

1 opmerking:

Anoniem zei

Eindelijk eens een goede reden om m'n favoriete balsamico-fles boven
te halen.
Bedankt!

een bijna-keukenprinses