Een receptje van tv-kok Jeroen Meus heb ik een week geleden uitgetest en het resultaat mocht er zijn : de dressing was heel lekker. Bedankt Jeroen !
Caesar salad
De originele Caesar salad bevatte geen kip, maar het is de gewoonte geworden om die toch toe te voegen aan het gerecht. Dit smakelijke slaatje heeft niks te maken met een beruchte Romeinse keizer of een legendarisch hotel in Las Vegas. Het werd bedacht door de Italiaan Cesare Cardini die in het begin van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde. Dikke merci, Cesare!
Ingrediënten
de kip: 4 kippenbilletjes (in kippenbouillon gepocheerd) of restjes van een gebakken kip
De dressing:
2 eieren (we gebruiken enkel de eidooiers)
2 teentjes look
1 dl yoghurt natuur
1⁄2 limoen of citroen
1 eetlepel mosterd
15 cl arachideolie
3 zoute ansjovisfilets
cayennepeper
Engelse saus (Worcestershiresaus)
De sla:
1 krop Romeinse sla
de croutons:
1 ongesneden toastbrood
klontje boter
olijfolie
afwerking:
100 g Parmezaanse kaas in blok
Scheur het afgekoelde kippenvlees in hapklare brokken en zet ze even opzij.
de dressing:
Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker.
Pel de look en snij de teentjes in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het eigeel in de mengbeker.
Knijp de limoen (of citroen) uit in de beker en voeg er de mosterd aan toe.
Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de arachideolie toe, tot je een stevige mayonaise krijgt.
Schenk yoghurt bij de mayonaise en mix alles tot een romige dressing.
Voeg de zoute ansjovis toe, een klein snuifje cayennepeper en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix alle ingrediënten in de dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat extra ansjovis of kruiding toe.
Zet de Caesardressing even koel.
Scheur de bladeren van de Romeinse sla in grove stukken en was ze in veel koud water. Laat de sla goed uitlekken.
Snij met het broodmes enkele dikke sneden van het toastbrood van ongeveer 2 cm dik. Verwijder de korst en snij het brood in dobbelstenen.
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Zodra het braadvet heet is, bak je hierin de dobbelsteentjes brood tot goudbruine knapperige croutons. Blijf bij de pan, want het gaat snel!
Leg een vel keukenpapier in een diep bord, en laat de warme croutons hierop uitlekken.
Afwerking:
Vul een groot bord met de gescheurde blaadjes Romeinse sla.
Schik hierop de stukjes kip en de croutons.
Schenk er enkele flinke lepels Caesardressing over en werk de sla af met schilfers van het blokje Parmezaase kaas.
Tip: Voor de liefhebbers: je kan ook blokjes krokant gebakken spek toevoegen aan deze sla.
de kip: 4 kippenbilletjes (in kippenbouillon gepocheerd) of restjes van een gebakken kip
De dressing:
2 eieren (we gebruiken enkel de eidooiers)
2 teentjes look
1 dl yoghurt natuur
1⁄2 limoen of citroen
1 eetlepel mosterd
15 cl arachideolie
3 zoute ansjovisfilets
cayennepeper
Engelse saus (Worcestershiresaus)
De sla:
1 krop Romeinse sla
de croutons:
1 ongesneden toastbrood
klontje boter
olijfolie
afwerking:
100 g Parmezaanse kaas in blok
Scheur het afgekoelde kippenvlees in hapklare brokken en zet ze even opzij.
de dressing:
Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker.
Pel de look en snij de teentjes in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het eigeel in de mengbeker.
Knijp de limoen (of citroen) uit in de beker en voeg er de mosterd aan toe.
Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de arachideolie toe, tot je een stevige mayonaise krijgt.
Schenk yoghurt bij de mayonaise en mix alles tot een romige dressing.
Voeg de zoute ansjovis toe, een klein snuifje cayennepeper en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix alle ingrediënten in de dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat extra ansjovis of kruiding toe.
Zet de Caesardressing even koel.
Scheur de bladeren van de Romeinse sla in grove stukken en was ze in veel koud water. Laat de sla goed uitlekken.
Snij met het broodmes enkele dikke sneden van het toastbrood van ongeveer 2 cm dik. Verwijder de korst en snij het brood in dobbelstenen.
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Zodra het braadvet heet is, bak je hierin de dobbelsteentjes brood tot goudbruine knapperige croutons. Blijf bij de pan, want het gaat snel!
Leg een vel keukenpapier in een diep bord, en laat de warme croutons hierop uitlekken.
Afwerking:
Vul een groot bord met de gescheurde blaadjes Romeinse sla.
Schik hierop de stukjes kip en de croutons.
Schenk er enkele flinke lepels Caesardressing over en werk de sla af met schilfers van het blokje Parmezaase kaas.
Tip: Voor de liefhebbers: je kan ook blokjes krokant gebakken spek toevoegen aan deze sla.
Tip : De dressing is 's anderendaags ook nog lekker maar bewaar dit uiteraard in de frigo.
Bron : Jeroen Meus
1 opmerking:
ach je kiekt oek nan Jeroen Meus groetjes van ons .
Een reactie posten