maandag 30 mei 2011

Balletjes in Italiaanse saus


In de Colruyt vond ik laatst een receptje m.b.t. balletjes in Italiaanse saus. Het is makkelijk te maken en het smaakt heerlijk. Probeer zeker de pesto zelf te maken want dat is toch een pak lekkerder dan pesto uit een pot of bokaal.


Balletjes in Italiaanse saus

-750 g bereid gehakt
-500 g mediterrane groentemix (vb. te verkrijgen bij Colruyt diepvries, Ringis)
- 2 sjalotten
-1 teentje knoflook
-1 ei
-2 x 400 g tomatenstukjes (blik)
-5 à 6 eetl. rode pesto (** recept zie onderaan)
- 4 eetlepels paneermeel (of beter : oud wit brood zonder korstjes in keukenrobot fijngemixt)
-2 blokjes vleesbouillon
- 2 eetl. olijfolie
- Kruiden:1 koffielepel oregano+ 1 koffielepel paprikapoeder + Italiaanse kruidenmix en peper en zout

Garnituur naar keuze:2 eetl. kappertjes of schijfjes olijf en/of geraspte kaas

Bereiding :

Meng het gehakt met het ei, de pesto en het paneermeel. Kruid flink met Italiaanse mix. Voeg zout en peper toe indien nodig. Vorm balletjes ter grootte van een pingpongballetje. Snipper het knoflook en de sjalotten fijn.
Breng 2 liter water aan de kook met 1 bouillonblokje. Doe er beetje bij beetje de gehaktballetjes bij. Laat gaar worden net onder het kookpunt. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Haal ze uit de bouillon met een schuimspaan en laat ze uitlekken.

Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof het knoflook en de sjalotten glazig. Doe er de diepgevroren groentemix bij en laat nog enkele minuten verder gaar worden terwijl u roert. Voeg de tomatenstukjes toe en verkruimel een tweede bouillonblokje. Kruid met oregano, paprikapoeder, peper en Italiaanse mix. Kruid lichtjes met zout.

Dek af en laat sudderen gedurende 30 à 40 min. Roer af en toe. Als de saus te vloeibaar is, dan neemt u het deksel van de pot, zodat ze wat kan inkoken.

Meng de balletjes onder de saus.

Giet de tomatensaus met balletjes over de pasta (bv. penne) en garneer naar keuze met kappertjes (voor een lichtjes pikante smaak), schijfjes olijf en/of geraspte kaas.

**recept voor rode pesto : 200 gram zongedroogte tomaten + een hand vol verse basilicum + 2 grote tenen knoflook + 1 eetlepel balsamico-azijn + 4 eetlepels pijnboompitten + 75 gram parmazaanse kaas + 8 eetlepels olijfolie

Wijntip : Primitivo Salento I.G.T.Piana del SoleRicordi - Italië (verkrijgbaar in Colruyt)

Geen opmerkingen: