Vorig jaar bracht ik verschillende ingrediënten mee vanuit Toscane : verschillende gedroogde kruiden en ook een kg bloem Tipo 'oo'. Dit is zeer fijn gemalen meel. Ik was van plan om zelf eens pasta te maken.
In zijn boek 'De basis van het koken' beschrijft hij stapsgewijze hoe je eraan moet beginnen. Voor de beschrijving hieronder heb ik het me gemakkelijk gemaakt en zijn stappen overgetypt uit zijn boek.
De kids waren enthousiast en in de Casa schafte ik me een heel envoudig "pastadeegmachientje" aan.
Onze Engelse tv-kok Jamie Oliver gebruikt voor zijn verse pasta slechts 2 ingrediënten : bloem en eieren. Geen water. Geen olijfolie. Geen zout.
In zijn boek 'De basis van het koken' beschrijft hij stapsgewijze hoe je eraan moet beginnen. Voor de beschrijving hieronder heb ik het me gemakkelijk gemaakt en zijn stappen overgetypt uit zijn boek.
Ondertussen heb ik al een paar keer Jamie's recept gevolgd en mijn pastamachientje doet de rest.
Pastadeeg
Ingrediënten voor 6 personen
600 gram bloem Tipo "oo" (verkrijgbaar in de Delhaize van het merk De Cecco)
6 eieren
Wanneer je de pasta wat geler en rijker van smaak wilt maken, voeg dan i.p.v. één ei, twee eieren op iedere 100 gram bloem toe.
Werkwijze pastadeeg:
1. Strooi de bloem op een plank.
2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek daarin de eieren. Klop de eieren met een vork los.
3. Meng de eieren zo goed mogelijk door de bloem zodat het niet meer plakt.
4. Bestuif dan iedere hand met bloem en begin te kneden (zeker een 10-tal minuten).
5. Het deeg moet een mooi stuk zijdeglad, elastisch deeg worden.
6. Dek af met vershoudfolie en laat het 30 minuutjes staan.
Werkwijze pastadeeg tot lap verwerken:
1. Deel je deeg in tweeën. Dek een deel met vershoudfolie af en leg het in de koelkast. Druk het andere deel met de hand plat.
2. Haal het enkele malen op de breedste stand door de pastamachine. Vouw het telkens dubbel tot je uiteindelijk een mooi elastisch, zijdezacht deeg hebt gekregen.
3. Haal de pasta door alle standen van de machine, maak de afstand steeds kleiner totdat het deeg zo dun als een bierviltje is.
4. Wanneer de pasta te lang wordt om mee te werken, snij je hem doormidden.
5. Nu heb je een mooie pastalap waar je mee aan de gang kunt.
Het klinkt heel omslachtig maar in feite gaat het allemaal relatief snel en verse, zelfgemaakte pasta smaakt ook hééél lekker. Je proeft het verschil met gedroogde pasta uit de winkel.
Om het met de woorden van Jamie Oliver te zeggen : "Het gaat niet altijd meteen goed, maar na een poosje kan iedereen het" ....
Ciao !
(Bron : Jamie Oliver - De basis van het koken blz.85-89, ISBN 90-215-3975-6)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten