dinsdag 30 september 2008

Tapenade-festijn (vervolg)


Zalmfilet met tapenade à la Caroline en parmaham (voor 4 personen)

Een lieve vriendin bezorgde mij eens haar recept van zwarte tapenade en bij onderstaand feestreceptje past deze tapenade uitstekend.

De tapenade kan een dag op voorhand klaargemaakt worden en in een potje in de koelkast bewaard worden.
De zamfilets kunnen ook op voorhand klaargemaakt worden en moeten slechts een 10-tal minuutjes in de oven.
Dit is een gemakkelijk gerecht dat voor 2 personen maar ook gerust voor een grote familie van meer dan 10 personen kan geserveerd worden.

Ingrediënten tapenade :
200 gram zwarte olijven + een koffielepel vers geraspte gember + 5 ansjovis + 2 teentjes look + 3 halfzongedroogde tomaten + 2 koffielepels kappers + verse tijm + 2 eetlepels olijfolie + 1 koffielepel citroensap

Verder ook :
4 verse zalmfilets
4 flinke eetlepels zelfgemaakte Provençaalse tapenade
citroen (alleen rasp)
8 plakjes parmaham
scheutje olijfolie

Begin met de tapenade : mix alle ingrediënten in de keukenrobot.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Besmeer de bovenkant van de zalmfilets met de tapenade of maak met een appelboortje kleine gaatjes in zalmfilets en smeer ook wat extra tapenade in die kleine gaatjes.
Rasp wat citroenschil boven de tapenade .
Verpak de filets in de plakjes parmaham.
Vet een braadslee in met boter en leg de zalmfilets erin.
Besprenkel met een klein beetje olijfolie.
Bak gaar in de oven in circa 10 minuten.
Garneer eventueel met notensla en serveer warm.

Pasta of Italiaanse ovenaardappelen smaken hier heerlijk bij. (Het receptje voor die Italiaanse ovenaardappelen volgt nog).

Wijntip: Bij dit gerecht past een lekker glaasje Pinot Gris.

Geen opmerkingen: